Od studentů

Od roku 2022 v rámci projektu udělujeme granty studentům. Granty jsou určeny na účast na soutěžích, olympiádách, absolvování specializovaných kurzů nebo na realizaci vlastních projektů, které si studenti vymyslí. 

Na této stránce můžete sledovat jejich úspěchy a výstupy z projektů.

Benešovské květinové pondělí

Jak uvázat moderní a všemi barvami hýřící jarní kytici? Na to již od včerejška znají odpověď v Benešově. Místní SOU stavební patří mezi nejvěrnější a nejúspěšnější žadatele v našich grantových

Našlehaná pěna a kávová zrna

Mezi nejoblíbenější kurzy v rámci našich studentských grantů patří jednoznačně ty baristické. Umění přípravy lahodné kávy se těší ohromné popularitě mezi žáky již nějakou dobu – a nebylo tomu jinak

Barvení máslem a sladká vůně kakaa

Práce s čokoládou je základní znalostí každého cukráře – ať už jí používají u pečení, zdobení nebo je ústřední surovinou sladkého veledíla. Zní to až úsměvně, že se do světa

Spolu u stolu

Jak co nejlépe nachystat dokonalý galavečer, boží raut nebo zahradní párty? To zajímalo studenty poděbradského SOU společného stravování, kteří se přednedávnem zúčastnili brigády na cateringové akci. Dychtiví dozvědět se více

Valentýn ve znamení flowerboxů

Svátek zamilovaných je za dveřmi a romantické duše již teď přemýšlí, zda svoje lásky obdarují čokoládovými pralinkami, drobnůstkami nebo klasikou – květinami. Červené růže se sice staly neoficiálním symbolem dne

„Cukrařina je umění“

Cukrářské řemeslo – jako snad každé jiné – podléhá moderním trendům. Co zákazníkům chutnalo ještě před deseti lety, dnes již nemusí být aktuální. Piškotová těsta a našlehané krémy nadále zůstávají

Sběratelé kostí z Berouna

Nazvat berounské mladé zdravotníky sběrateli kostí může zavánět až černým humorem. Záměrem jejich podzimní rozšiřující výuky ale bylo, aby se televizními forenzními techniky – alespoň na chvilku – stali. Medicína

Jak se stát barmanem za 5 dní

Stálicí v realizovaných grantech pro studenty jsou barmanské kurzy. Ten, který absolvovali žáci příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb byl však něčím předci jen odlišný – do

Pizza. Sýry. Panna Cotta.

Buongiorno, Poděbrady! Strávit den v obklopení pizzové vůně a poslouchat přitom energické italské fráze? To mnoha žákům okamžitě evokuje léto a dovolenou nebo cestovatelské plány do budoucna. Díky projektovému dni

Steaky od začátku do konce

Jak se připravuje kvalitní steak? Je to celá věda, jak již teď ví žáci poděbradského SOU společného stravování. Právě oni se poslední listopadový den zhostili neobvyklého úkolu – poznat cestu

J.A.K. na praxi?

J.A.K. jsou iniciály Učitele národů a osobnosti moderní pedagogiky, Jana Amose Komenského. Právě ním se i po tolika staletích inspirují nové generace budoucích učitelů. Toto pololetí si slavného myslitele vzali

Bazální stimulace na vlastní kůži

Co je bazální stimulace? To již několik dní vědí studenti kladenské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické. Před pár týdny totiž měli možnost si ji – a to

Máte chuť na low carb dorty?

Naši studenti sledují moderní trendy, a to i v cukrařině. Hitem posledních let se staly low carb dorty a žáci poděbradského SOU společného stravování se zapáleně vrhli na jejich přípravu.

Opravený vozík již těší nového majitele

Pamatujete si projekt opravy elektrického vozíku, do které se pustili studenti kutnohorské střední odborné školy? Po měsících práce se dočkal zdárného konce. Cílem Adély a Filipa bylo opravit vyřazený a

A jaké jsou tvoje (po)CITY z vernisáže?

Byli jste už na studentské vernisáži – navíc takové se zajímavým tématem? Čím vším může být město? To se ptají studenti produkční činnosti v umění a reklamě Střední školy designu v Lysé

Crème brûlée, borůvky a tekutý dusík

Jaký dezert si rádi dáváte v restauracích? Čokoládový fondant, tiramisu nebo zmrzlinový pohár? Nyní vám s výběrem poradí i mladí cukráři z kladenské střední školy designu a řemesel. Ještě začátkem

Naučíme tě modelovat ve 3D?

Jak nalákat na školu nové spolužáky a ukázat, co jste se stihli naučit? Jednoduše. Stačí zorganizovat kurz pro žáky základních škol. Studenti SOŠ a SOU stavební v Kolíně dali hlavy

Míchaný jíl, pevné lepidlo a testovací kóje

Chcete mít koupelnu snů? Nejkrásnější obklady a pokládku s milimetrovou přesností? Jak na to? To už ví studenti kolínské stavební školy, kteří se účastnili obkladačského kurzu v známé fabrice v

Kladenské kytice – živé i neživé

Uvázat jarní kytku – to se již na Kladně naučili. Jak to je ale s jinými druhy květinových dekorací? Na to si nedávno povolali odbornici na slovo vzatou (navíc s

Master Barista aneb umění vaření kávy

K létu neodmyslitelně patří míchané drinky, ale v posledních letech se pořád větším hitem stává i ledová káva na různé způsoby. Jak připravit kofeinové osvěžení na prázdninové dny? Tato otázka

Osvětlený bar a koktaily pro babičku

Namíchat drinky ve velkém stylu? Zabavit a okouzlit publikum neopakovatelnou show? To už od března umí parta příbramských studentů oboru Stravovací a ubytovací služby. Barmanský kurz podpořený z našich studentských

Cesta kolem světa za čtyři dny

Založit si vlastní cestovní kancelář? Není problém! Poděbradští studenti spojili síly a šikovně propojili projekt podpořený z našich studentských grantů s návštěvou zahraničních stážistů přes Youth 4 Impact. Studenti nástavbového

Pilotní ročník Odolského Albatrosu

Studentské granty projektu K budoucnosti podpořili i vznik soutěží! Studenti Střední školy letecké a výpočetní techniky v Odoleně Vodě si díky tomu mohli změřit síly v Odolském Albatrosu. Žáci z místního modelářského klubu Memphis

V Poděbradech odstartovala svatební sezóna

Po krátké zimní a masopustní pauze opět začíná svatební sezóna! A v Poděbradech se bude nést v duchu aktuálních trendů. Studenti poděbradského SOU společného stravování se účastnili kurzu „Současné trendy

V Kutné Hoře již začali s opravami

Studentské granty pomáhají – nejen studentům, ale i lidem v nouzi. Příspěvek ve výši až 45 000 Kč směroval do Kutné Hory, kde má umožnit opravu elektrického invalidního vozíku. Čtveřice

Kladenský kurz dárkového balení

O tom, že se studentské granty nemusí nutně týkat jen gastronomie, se přesvědčili studenti ze SOŠ a SOU, Edvarda Beneše 2353, Kladno. V minulém roce je čekal vícefázový kurz dárkového balení,

Poděbradské pražení a příprava kávy

O přínosu studentských grantů v rámci projektu K budoucnosti se mohli přesvědčit i studenti gastronomického oboru Středního odborného učiliště společného stravování Poděbrady. „I když kávu nepiju, byla to zajímavá zkušenost.“–

V Poděbradech se pekly makronky

Jedním z kurzů podpořených ze studentských grantů v rámci programu K budoucnosti byl workshop zaměřený na přípravu makronek. Pod vedením lektorky Andrey Bártové v cukrárně Andy’s Cakes and Coffee se žáci SOU společného