Steaky od začátku do konce

Datum

Jak se připravuje kvalitní steak? Je to celá věda, jak již teď ví žáci poděbradského SOU společného stravování. Právě oni se poslední listopadový den zhostili neobvyklého úkolu – poznat cestu oblíbeného pokrmu od porážky na jatkách až po servírování na talíři.

Skupinky sedmi studentů se ujal Petr Fiala, majitel jatek v Milovicích a Hotelu Golfi v Poděbradech. První zastávkou byl právě jateční areál. Žáci vyměnili běžné oděvy za specializované a ochranní mundúry a záhy na vlastní oči viděli porážku býka – samozřejmě, vykonanou humánním způsobem. Celým procesem je podrobným komentářem prováděl pan Fiala, který dle slov přítomné pedagožky ke své práci přistupuje s ohromnou pokorou a respektem. Žáci byli zasvěceni do tajů porcování a zpracovávání masa a nahlédli do místností, kde se připravují klobásy a různé jiné druhy uzenin a lahůdek.

Pro každého, kdo chce být kuchař, to je dobré už jenom z toho důvodu, že ne každý si uvědomuje, co všechno se s tím masem musí udělat.

Adéla

Člověk zjistí hodně nových věcí a zajímavostí, akorát pro slabší povahy bude těžké se koukat na porážku. (…) Naučil jsem se nový druhy steaků, určitě se mi to bude hodit do budoucna. Určitě si zapamatuju tento zážitek.

V.

Před obědem se skupinka přesunula do Hotelu Golfi, kde je čekal diametrálně odlišný zážitek. Historické prostředí a atmosféra jako z vánočního filmu, sníh za sklem, stromečky a nádherné dekorace… Parta studentů se ale rychle převlíkla do kuchařských uniforem a následovala pana Fialu do hotelové kuchyně.

Majitel se šéfkuchařem žákům poskytli odborný výklad. Představili jim různé typy masa, od svíčkové až po části vhodné na rib eye steak a zmínili nejvhodnější druhy tepelné úpravy, průměrné ceny, optimální skladování či tipy a triky. Žáci mohli pozorovat běžný provoz v profesionální kuchyni a být součásti procesu tvorby exkluzivních jídel.

Kurz jsem si velice užil. Určitě není pro každého, ale pro náš obor byl přínosný. Spoustu věcí jsem si při výrobě steaků ujasnil. Vše nám bylo hezky řečeno a popsáno dopodrobna.

Ivan
Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG-20231130-WA0023-1024x768.jpg.

…také mě velice potěšil pan Fiala, protože nás krásně provedl a ke všemu měl co říct, takže bez něj by to nebylo ono. (…) Dozvěděl jsem se strašně moc věcí, takže to mělo obrovský přínos pro mě a určitě i pro ostatní.

Robert

Po vaření nastal čas na degustaci. Poděbradští žáci usedli do jednoho ze salónků Hotelu Golfi a uvařené kousky hovězího na různé způsoby naservírovali pedagožkám i sobě. Popsali postup přípravy jednotlivých jídel a uvedli i vhodné přílohy či nápoje. Na závěr následovala prohlídka hotelových pokojů s vyprávěním o historii Golfi, jeho provozu nebo i těžších rozhodnutích či výzvách, kterým čelí majitelé hotelů.

Zaujal vás tento kurz? I vaše škola může zažádat o grant na podporu vzdělávacích aktivit. Více v sekci Granty.

Další články

Valentýn ve znamení flowerboxů

Svátek zamilovaných je za dveřmi a romantické duše již teď přemýšlí, zda svoje lásky obdarují čokoládovými pralinkami, drobnůstkami nebo klasikou – květinami. Červené růže se sice staly neoficiálním symbolem dne

Podrobnosti »

Mistři automatizace z Rakovníku

Rakovnická SPŠ Emila Kolbena, která je pevnou součástí skupinky pilotních škol v projektu K budoucnosti, své žáky rozhodně nenechává usínat nudou. Ještě v prvním pololetí školního roku pro ně zorganizovala

Podrobnosti »