Spolu u stolu

Datum

Jak co nejlépe nachystat dokonalý galavečer, boží raut nebo zahradní párty? To zajímalo studenty poděbradského SOU společného stravování, kteří se přednedávnem zúčastnili brigády na cateringové akci. Dychtiví dozvědět se více o celém průběhu akce a mít zkušenost nejen takovou událost nachystat, ale zažít si i roly hosta, se skupinka žáků 2. ročníku rozhodla zorganizovat slavnostní hostinu pro své spolužáky.

Poděbradští studenti se zkontaktovali s Miladou Janákovou z pražské cateringové agentury White Circus, která provozuje Akademii Chlebíček. Intenzivní dvoudenní kurz žáky postupně provedl všemi nezbytnými kroky – chystáním nábytku, aranžováním květin, dřevin a přírodnin, leštěním příborů, ale také přípravou menu o několika chodech. Vybraní studenti se chopili rolí event managerů a na své kolegy a chod večera dohlíželi.

Pro mně jako pro třeťáka to je velký přínos a zkušenost, jelikož budu mít zanedlouho velkou zkoušku. A teď vím, jak to vypadá. Už vidím, jak to je celý. Že to nemám jenom v představách v hlavě nebo v knížce napsaný, ale už to vidím v praxi. Určitě bych jsem se tomu chtěla věnovat a využiju to v budoucnosti.

Anička

Dle slov učitelky odborného výcviku Marie Kolářové, která je sama absolventkou hotelové školy, žákům schází informace a hlavně praktické zkušenosti v oblasti cateringu. Často nemají možností účastnit se cateringových akcí, jelikož ty se většinou odehrávají ve večerních hodinách a mimo Poděbrady. Tyto zkušenosti nelze dle zkušené vyučující získat jinde než přímo na místě.

Zároveň se mladí učni jen zřídka dostanou do netradičních prostorů nebo ke klientele z vyšší společnosti. Během dvou dní v Praze měli studenti možnost zažít luxusnější a historické prostory a natrénovat si i chování na akcích s jiným typem hostů.

Pro mně je úžasný, jak se tady dbá na maličkosti. Dekorace a příbory – jak se o všechno staráme, což nezažijeme na našich střediscích. Je to pro mně první zkušenost s cateringem.

Klaudie

Je fajn někam vyrazit než být jen v Poděbradech (na provozovně). Tady navštívíme luxusní prostory, vidíme ty číšníky… Je to tady suprový. Rozhodně lepší než být ve škole. (Ta prezentace) mě zajímala nejvíc. Jak to říkali ze svý zkušenosti, ne papírově, že takhle to má být. Ale (lektor) říkal, že takhle to on dělal, to bylo na tom to lepší. Většinou to ve školách říkají podle učebnice… a tady právě jak v tom ty lidi mají těch 20 let, tak už se vyznaj.”

Michal

Platí to ovšem i obráceně. Spolupráci s poděbradskými žáky si pochvaluje i Milada Janáková z White Circus. Se svým týmem studentům navíc vštěpovala zásady udržitelného chodu profesionální kuchyně a způsoby, jak ze všeho vytěžit maximum.

Důležité je mít vztah k hospodaření se surovinami. Z toho, co jsme dnes vařili, je bioodpad jen tohle. Všechno zaděláváme. Jestli zbydou košťály nebo zbytky z paprik, tak kluci to nakládají se solí, fermentují to, dělají z toho octy. (…) Tady jsou kimchi, octy, zavařené hrušky, květák… Dole máme další sklad, kde máme kompoty. (Název partnera) nám do léta vozil všechny přebytky, co jim zbývalo. Jednu až dvě palety ovoce a zeleniny, který by normálně naházely do konťáku, ale je to ještě v perfektním stavu. Když je ta broskev pomačkaná, tak se z ní udělá pyré. Připravili jsme hromady sirupu a na konci půl roku jsme udělali galavečeři, která byla jen vegetariánská a veganská. Zelenina a ovoce mají nejmenší uhlíkovou stopu, je tam množstevně nejmenší spotřeba vody a elektřiny. Potřebovali jsme toho hrozně malinko a udělali jsme obrovskou večeři,” opisuje filozofii agentury White Circus Milada Janáková.  

Text aktualizujeme…

Další články

Obsluhoval jsem ve Španělském sále

Pamatujete si studentský projekt Spolu u stolu? Partička poděbradských studentů tehdy navštívila prestižní cateringovou firmu a nechala se provést přípravou slavnostního večera od začátku do konce – od dekorování tabule,

Podrobnosti »