Search
Close this search box.

Pralinky s vůní malin a skořice

Datum

Dlouhé zimní večery svádějí ke čtení knih jako Pekárna v Brooklynu nebo Svátky v kavárně nových začátků. Základem je, aby v nich nechyběl útulný podnik a něco sladkého. Na to, aby podobný příběh vznikl i v Neratovicích, možná nebudeme muset dlouho čekat. Studenti místní střední odborné školy již teď dovedou připravit čokoládové pralinky všech příchutí a tvarů.

Nepřeberné množství čokoládových pralinek se liší nejen v druhu použité čokolády, mohou se totiž vyrábět z mléčné, hořké i bílé, ale i v použitých náplních, posypech a tvarech. To vše se promítá do výsledného zážitku z každého jednotlivého kousku… a to jsme se chtěli naučit a vyzkoušet si na workshopu, který proběhl u nás ve škole,“ říká Věra Pecková ze SOŠ a SOU Neratovice.

Skupinka mladých kuchařů se pod vedením zkušené odbornice „čokolatiérky“ naučila roztápět a temperovat čokoládu. Správná teplota je nevyhnutná pro načasování vylití sladké směsi do forem na pralinky a následného chlazení. Poté se žáci pustili do přípravy náplní všech druhů. Nechyběly sušené maliny, jahody a višně nebo také pekanové ořechy a mandle. A komu nestačila malá pralinka, ten měl šanci vytvořit si celou tabulku!

V průběhu celého kurzu jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí, jak z historie čokolády, tak ze samotného řemesla, Jak s ní ideálně pracovat, čeho se při práci s ní vyvarovat a jaká čokoláda se hodí do kterých dezertů. Celý workshop byl velmi zajímavý a i chuťové buňky si přišly na své. Degustační mističky zůstaly na konci prázdné,“ dodává Věra Pecková.

O aktivitě jedné z našich pilotních škol psal také Mělnický deník. Přečtěte si více!

Další články

Kladenské růže pro nevěstu

„Která z vás se bude vdávat první?“ zazní dotaz během komentované prohlídky školy, která časově koliduje s workshopem pro obor Aranžér. Jedna nadšená ruka ihned vystřelí do vzduchu. Když skupinka

Podrobnosti »