Search
Close this search box.

Pórkové chryzantémy, cibulové lekníny a rajčatové labutě

Datum

Servírování ovoce a zeleniny nemusí být nuda. Tímto heslem se řídí Luděk Procházka, mistr v carvingu – tedy v umění precizního vykrajování z čerstvých plodin. A že je to něco, co může zvládnou každý, se přesvědčili žáci kladenské střední odborné školy na listopadovém kurzu.

Vyřezat labutě z rajčat, lekníny z cibule a karafiáty z mrkví… Naskládat vrstvy pórku do lupenů chryzantém či ve slupce jablek najít motýly a sluníčka… Na to vše je potřebné správné vybavení, ostré nože, dobrý zrak a pevná a precizní ruka.

A že se žákům v kurzu dařilo, potvrzují nejen finální výsledky, ale i slova ředitele SOŠ a SOU Kladno, Náměstí Edvarda Beneše, Petra Patáka: „Získané dovednosti budou moci žáci využít ve své profesi, například při zdobení studených mís nebo při přípravě rautů. Kurz žáky natolik nadchl, že uvažují o pokračovacím carvingovém kurzu, kde by se mohli dále zdokonalovat v tomto moderním trendu současné gastronomie.

Další články

Vlásenky, lokny a nádherné paruky

Studium oboru Kadeřník vás nemusí zavést jen k práci v salonu a nikdy nekončícímu zájmu o stříhání, barvení, holení či společenské účesy. Některé disciplíny jsou méně nápadné a málokomu známé.

Podrobnosti »

Předprázdninový projektový den

Jak dobíhal nedávno zakončený školní rok na našich partnerských školách? Poslední červnové dny již tradičně patří výletům, zábavě, odevzdávání učebnic… a projektovým dnům. Stává se zvykem, že každý rok čeká

Podrobnosti »