Co je nového na Kladně? Teplé i mrazivé dubnové dny jsou bohaté na události a program pro studenty všech oborů.
S blížícím se Dnem Země nastal čas na tradiční environmentální aktivity. Tento rok si na to kladenská SOŠ a SOU na Náměstí Edvarda Beneše přizvala lektorku ze vzdělávací instituce TEREZA. Tato organizace je součástí globálního hnutí na podporu udržitelného způsobu života.
„Žáci tříd P2 a P3 (se) rozdělili do jednotlivých herních týmů a stali se na krátký čas vědeckými badateli bojujícími proti změnám klimatu. Během hry měli možnost otestovat své znalosti, spolupracovat v týmu, učit se zodpovědnosti vůči životnímu prostředí a zároveň se dozvědět spoustu užitečných informací, které mohou využít v každodenním životě,“ říká Petr Paták, ředitel školy.
Jistý přesah na Zemi a všechno, co z ní pochází, zažili i studenti oboru Kuchař-číšník na soutěži o tituly Mistr ČR Kuchař a Mistr ČR Cukrář. Národní soutěž kuchařského a cukrářského umění pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů v dubnu realizovala již 26. ročník, tentokrát v Hradci Králové. Své reprezentanty do boje o prestižní ocenění vyslala i kladenská SOŠ a SOU. Filip Buzáši a Daniel Mužík se specializovali na carvingové vykrajování z ovoce a zeleniny.
„Carvingové vyřezávání se stává velmi populárním. Jsme rádi, že v naší škole jsme pro žáky realizovali již několik kurzů, kde si mohli tuto techniku osvojit. Kurzy se špičkovými lektory můžeme organizovat díky projektu Odborné vzdělávání cesta k úspěšné budoucnosti,“ říká ředitel školy, Petr Paták. Talentovaným absolventům těchto workshopů není problém zajistit místa na tematických soutěžích. A že se hned řadí mezi gastronomickou elitu! Daniela a Filipa porota nakonec ocenila bronzovými medailemi a titulem mistrů svého řemesla.
Klukům gratulujeme – a vy si jejich nádherně vyřezávaná jablka můžete prohlédnout v naší galerii.