Search
Close this search box.

Den matek, kořeněné omáčky a flambované steaky

Datum

Květen na Kladně se nese v kulinářském duchu. Žáci oboru Kuchař-číšník měli v uplynulých dnech hned několik možností předvést své kulinářské schopnosti a pochlubit se svým spolužákům svými dovednostmi.

I když den matek tradičně připadá na druhou květnovou neděli, na SOŠ a SOU na kladenském Náměstí Edvarda Beneše tento svátek slavili až během dalšího týdne. To ale studentům umožnilo namyslet a vyšperkovat slavnostní menu, které pozůstávalo ze samých delikates. Máte chuť na hovězí polévku s játrovými knedlíčky, pečené kachní stehno s knedlíky a zelím, ověřenou klasiku (smažený sýr s bramborem) nebo salát Caesar s toasty? A to vše s moučníkem na styl panna cotty s lesním ovocem!

Na Kladně to ale umí i pořádně rozžhavit! Ještě v ten samý den se několik studentů zapojilo do boje o titul mistra flambování. Co bylo jejich úkolem? Úprava a flambování hovězího steaku a jeho servírování s pepřovou omáčkou a hranolky.

Součástí hodnocení bylo také správné založení vhodných příborů a celkový servis. Výkony žáků se velmi lišily. Hodnotil se profesionální vzhled žáků, jejich vystupování, pracovní postupy, dovednosti a servis. Nejvíce bodů získal Petr Valach, druhá příčka patřila Kateřině Šímové a třetí místo obsadil Vojtěch Vrzák. Všichni tři soutěžící, kteří se umístili na předních místech, obdrželi diplom a hodnotné ceny,“ přibližuje ředitel školy, Petr Paták.

A co dobrého připraví kladenští studenti příště? Nemůžeme se dočkat!

Další články

„Exkurzemi k znalostem“

Tímto heslem se řídili žáci kladenské SOŠ a SOU na Náměstí Edvarda Beneše 2353 během svých zimních výprav za rozšířením obzorů. Účastníky zájezdu byli studenti druhého ročníku oboru Kuchař-číšník, které

Podrobnosti »