„Cukrařina je umění“

Datum

Cukrářské řemeslo – jako snad každé jiné – podléhá moderním trendům. Co zákazníkům chutnalo ještě před deseti lety, dnes již nemusí být aktuální. Piškotová těsta a našlehané krémy nadále zůstávají součástí povinné dovednostní výbavy každého cukráře. Ne každý se ale odhodlá následovat cestu moderních trendů a vyšperkovat své znalosti na úroveň „umění“.

S tím se svým studentům rozhodla pomoct příbramská Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb. Díky podpoře skrz naše „malé granty“ mohli žáci absolvovat kurz cukrového modelování a práce s novými cukrářskými materiály.

Pod vedením zkušené regionální lektorky se devítice žáků vrhla na tvorbu postaviček všech velikostí a motivů. „Seznámili se s novými materiály, které splňují výživové hodnoty a jsou většinou bez alergenů. Důraz byl kladen také na přírodní materiály, snížený obsah cukru atd., vše s ohledem na zdravou výživu,“ opisuje vyučující z ISŠ HPOS v Příbrami.

Projekt měl navíc i sociální rozměr – díky podpoře z grantové výzvy umožnil i žákům ze slabého sociálního prostředí a finanční nedostatečnosti absolvovat specializovaný kurz.

(Kurzu) se zúčastnila i žákyně, která pochází ze slabého finančního zázemí. Je velmi nadaná v oboru „Cukrář“ a jejím snem je otevřít si vlastní kavárnu s cukrárnou. Účast v projektu jí otevřela nové obzory v cukrářském modelování a cukrařině jako takové. Ona sama i pedagogové jsou velmi rádi, že zrovna tato žákyně získala možnost být zařazena do projektu. Podpořilo to její sebevědomí a motivaci k dosažení svého cíle,“ uzavírá vyučující.

Dovedou cukrové postavičky šikovnou studentku k jejímu snu? Budeme jí držet palce!

Další články