Barvení máslem a sladká vůně kakaa

Datum

Práce s čokoládou je základní znalostí každého cukráře – ať už jí používají u pečení, zdobení nebo je ústřední surovinou sladkého veledíla. Zní to až úsměvně, že se do světa pralinek vypravila skupinka studentů ze Středního odborného učiliště ve Slaném.

Cílem kurzu, který se konal v prostorách Barového Institutu v Nehvizdech, bylo provést žáky procesem tvorby pralinek a naučit je vnímat krásu a kouzlo práce s rozpuštěnou čokoládou. To, že si domov mohli odnést krabičku hotových výrobků, byl jen bonus.

Skupinka druháků a třeťáků oboru Cukrář dostala sadu formiček, které v úvodu naplnila barevným máslem. Fialové, rudé i kombinované mramorové nátěry po zatuhnutí vytvořily lesklý a luxusní povrch budoucí pralinky. Následujíc rady zkušené lektorky se žáci pustili do vážení čokoládových penízků, roztápění v mikrovlnce i pečlivému promíchávání a měření teploty tekuté sladké masy. Právě ta je u přípravy pralinek klíčová.

Po dosažení správné konzistence se čokoláda lije do formiček, které se následně překlopí a přebývající hmota okapává na pečící papír. Následně se pralinky nechají ztuhnout. Až po důkladném zaschnutí je možné čokoládové polokoule plnit předpřipravenými krémy. Žáci ze Slaného zvolili slaďoučký lískovooříškový a svěží borůvkový. Drobné sladkosti čekalo už jen pár kroků – zapečetit je na druhé straně a opatrně vyklopit z formiček.

V Barovém institutu ale žádná surovina nepřijde nazmar. Ze zbylé čokolády se nachystaly tabulky zdobené oříšky i sušeným ovocem.

Určitě se mi tady líbí ten kolektiv. Ten je jakože fakt fajn, super lidi jsou tady. A naučila jsem se pralinky. Takže to je bomba.  (…) Tohle je první krát, co jsem na kurzu.

Eliška

Určitě je to takový nezvyklý, protože tohleto normálně na praxích neděláme. Většinou převážně dezerty. Takže tohle je zase něco nového. Určitě to je zajímavý, můžeme si to vyzkoušet i doma. Je to udělaný tak, že je to opravdu přizpůsobený každému prostředí – nemusí se to připravovat v kuchyni nebo někde, kde potřebujete na to speciální stroje nebo suroviny.

Sára

Text aktualizujeme…

Další články

Obsluhoval jsem ve Španělském sále

Pamatujete si studentský projekt Spolu u stolu? Partička poděbradských studentů tehdy navštívila prestižní cateringovou firmu a nechala se provést přípravou slavnostního večera od začátku do konce – od dekorování tabule,

Podrobnosti »