Práce s čokoládou je základní znalostí každého cukráře – ať už jí používají u pečení, zdobení nebo je ústřední surovinou sladkého veledíla. Zní to až úsměvně, že se do světa pralinek vypravila skupinka studentů ze Středního odborného učiliště ve Slaném.
Cílem kurzu, který se konal v prostorách Barového Institutu v Nehvizdech, bylo provést žáky procesem tvorby pralinek a naučit je vnímat krásu a kouzlo práce s rozpuštěnou čokoládou. To, že si domov mohli odnést krabičku hotových výrobků, byl jen bonus.
![](http://kbudoucnosti.cz/wp-content/uploads/2024/02/20240222_105745-768x1024.jpg)
![](https://kbudoucnosti.cz/wp-content/uploads/2024/02/20240222_112417-576x1024.jpg)
Skupinka druháků a třeťáků oboru Cukrář dostala sadu formiček, které v úvodu naplnila barevným máslem. Fialové, rudé i kombinované mramorové nátěry po zatuhnutí vytvořily lesklý a luxusní povrch budoucí pralinky. Následujíc rady zkušené lektorky se žáci pustili do vážení čokoládových penízků, roztápění v mikrovlnce i pečlivému promíchávání a měření teploty tekuté sladké masy. Právě ta je u přípravy pralinek klíčová.
Po dosažení správné konzistence se čokoláda lije do formiček, které se následně překlopí a přebývající hmota okapává na pečící papír. Následně se pralinky nechají ztuhnout. Až po důkladném zaschnutí je možné čokoládové polokoule plnit předpřipravenými krémy. Žáci ze Slaného zvolili slaďoučký lískovooříškový a svěží borůvkový. Drobné sladkosti čekalo už jen pár kroků – zapečetit je na druhé straně a opatrně vyklopit z formiček.
V Barovém institutu ale žádná surovina nepřijde nazmar. Ze zbylé čokolády se nachystaly tabulky zdobené oříšky i sušeným ovocem.
![](https://kbudoucnosti.cz/wp-content/uploads/2024/02/20240222_120054-768x1024.jpg)
Určitě se mi tady líbí ten kolektiv. Ten je jakože fakt fajn, super lidi jsou tady. A naučila jsem se pralinky. Takže to je bomba. (…) Tohle je první krát, co jsem na kurzu.
Eliška
![](https://kbudoucnosti.cz/wp-content/uploads/2024/02/20240222_120539-768x1024.jpg)
Určitě je to takový nezvyklý, protože tohleto normálně na praxích neděláme. Většinou převážně dezerty. Takže tohle je zase něco nového. Určitě to je zajímavý, můžeme si to vyzkoušet i doma. Je to udělaný tak, že je to opravdu přizpůsobený každému prostředí – nemusí se to připravovat v kuchyni nebo někde, kde potřebujete na to speciální stroje nebo suroviny.
Sára
Text aktualizujeme…