Barbeři, kimchi a ten nejlepší salát

Datum

Neratovická SOŠ a SOU již druhým rokem pokračuje v aktivitách projektu K budoucnosti. Podzimní dni a blížící se vánoční svátky patřily plejádě různorodých projektových dnů, soutěží a zážitkových akcí pro snad všechny studijní obory.

Jak se stát profi barberem? Běžné osnovy přestávají stačit a trendy se mění ze dne na den. Do Neratovic proto zamířil odborník z Barber School Praha, Miroslav Semkin. Ani odborný workshop se neobejde bez kapičky teorie, proto se žáci pustili do debaty o strojcích a hřebenech, ale i o typech pánských vlasů. A pak – vzhůru do střihání! „Prezentace byla velmi zajímavá, ovšem praktická část byla ještě zajímavější. Pro modely jsme sáhli do vlastních řad (žáci oborů kadeřník a IT) a hoši nám prokoukli,“ zmiňuje vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

Máte chuť na našlehané cappuccino nebo silné espresso? Žáci neratovického oboru Kuchař-číšník vám je teď rádi připraví. Nejenže absolvovali baristický kurz pod vedením manželů Janouškových z Barového institutu, ale během jeho druhého dne si změřili síly a otestovali nové znalosti v soutěži Umění vaření kávy.

A jak se naladit na svátky? Přípravou jídla! Zastánci tradic se celý prosinec třesou očekáváním, jak z brambor, okurek, cibule a majonézy připraví každoroční nezbytnou součást Vánoc. V Neratovicích také probíhají debaty o tom, zda do salátu patří i vajíčka a jaký hrášek je nejlepší. Nezůstávají ale jen u řečí – o všem rozhodne chuťový test. Proto se tým kuchařů přihlásil na mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, Majonéza Cup 2023. Žáky neratovické SOŠ a SOU letos vítězství minulo, ale již teď přemýšlejí nad změnami v receptu, aby se za rok dostali na první příčky.

K zimě ale patří i různé druhy sterilizované a jinak zpracované zeleniny. Některé recepty přežily generace, jiné k nám přichází ze zahraničí a stávají se součástí nové vlny v gastronomii. Korejské kimchi není třeba některým kulinářům představovat. Pikantní nakládané zelí ale musí před servírováním podstoupit ještě jeden důležitý proces – fermentaci. Do její tajů byli zasvěceni i žáci z Neratovic.

U nás je novým trendem, ovšem s velkou budoucností. Proto jsme pro žáky gastro oborů připravili tento workshop na kterém se učili kvasit výrobky ze zeleniny, každý si vyrobil svoji originální sklenici, kterou si i odnesl domů, kde si bude pěkně v kvašení pokračovat,“ dodává vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

Další články

Valentýn ve znamení flowerboxů

Svátek zamilovaných je za dveřmi a romantické duše již teď přemýšlí, zda svoje lásky obdarují čokoládovými pralinkami, drobnůstkami nebo klasikou – květinami. Červené růže se sice staly neoficiálním symbolem dne

Podrobnosti »

Mistři automatizace z Rakovníku

Rakovnická SPŠ Emila Kolbena, která je pevnou součástí skupinky pilotních škol v projektu K budoucnosti, své žáky rozhodně nenechává usínat nudou. Ještě v prvním pololetí školního roku pro ně zorganizovala

Podrobnosti »