Search
Close this search box.

Barbeři, kimchi a ten nejlepší salát

Datum

Neratovická SOŠ a SOU již druhým rokem pokračuje v aktivitách projektu K budoucnosti. Podzimní dni a blížící se vánoční svátky patřily plejádě různorodých projektových dnů, soutěží a zážitkových akcí pro snad všechny studijní obory.

Jak se stát profi barberem? Běžné osnovy přestávají stačit a trendy se mění ze dne na den. Do Neratovic proto zamířil odborník z Barber School Praha, Miroslav Semkin. Ani odborný workshop se neobejde bez kapičky teorie, proto se žáci pustili do debaty o strojcích a hřebenech, ale i o typech pánských vlasů. A pak – vzhůru do střihání! „Prezentace byla velmi zajímavá, ovšem praktická část byla ještě zajímavější. Pro modely jsme sáhli do vlastních řad (žáci oborů kadeřník a IT) a hoši nám prokoukli,“ zmiňuje vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

Máte chuť na našlehané cappuccino nebo silné espresso? Žáci neratovického oboru Kuchař-číšník vám je teď rádi připraví. Nejenže absolvovali baristický kurz pod vedením manželů Janouškových z Barového institutu, ale během jeho druhého dne si změřili síly a otestovali nové znalosti v soutěži Umění vaření kávy.

A jak se naladit na svátky? Přípravou jídla! Zastánci tradic se celý prosinec třesou očekáváním, jak z brambor, okurek, cibule a majonézy připraví každoroční nezbytnou součást Vánoc. V Neratovicích také probíhají debaty o tom, zda do salátu patří i vajíčka a jaký hrášek je nejlepší. Nezůstávají ale jen u řečí – o všem rozhodne chuťový test. Proto se tým kuchařů přihlásil na mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, Majonéza Cup 2023. Žáky neratovické SOŠ a SOU letos vítězství minulo, ale již teď přemýšlejí nad změnami v receptu, aby se za rok dostali na první příčky.

K zimě ale patří i různé druhy sterilizované a jinak zpracované zeleniny. Některé recepty přežily generace, jiné k nám přichází ze zahraničí a stávají se součástí nové vlny v gastronomii. Korejské kimchi není třeba některým kulinářům představovat. Pikantní nakládané zelí ale musí před servírováním podstoupit ještě jeden důležitý proces – fermentaci. Do její tajů byli zasvěceni i žáci z Neratovic.

U nás je novým trendem, ovšem s velkou budoucností. Proto jsme pro žáky gastro oborů připravili tento workshop na kterém se učili kvasit výrobky ze zeleniny, každý si vyrobil svoji originální sklenici, kterou si i odnesl domů, kde si bude pěkně v kvašení pokračovat,“ dodává vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

Další články

Červnové novinky z Kladna

Co je nového na našich partnerských školách? Ještě před tím, než se studenti rozprchnou přes letní prázdniny do všech koutů světa, zvyknou třídy prožít několik památných dnů. Konec školního roka

Podrobnosti »

Kouzlo benešovských flowerboxů

Chcete nalákat žáky základních škol ke studiu na vašem učňáku? Možností, jak to udělat, je spousta. Jeden způsob znají i studenti benešovského SOU stavební. Aby upoutali pozornost potenciálních kolegů, vypracovali

Podrobnosti »