Existuje vůbec křehčí, mandlovější a na přípravu náročnější dezert, než francouzské makronky? Těžko říct, jisté ale je, že mladí cukráři ze Střední školy designu a řemesel Kladno je díky specializovaného workshopu hravě zvládnou. Jedinečných mimoškolního workshopu, který proběhl v inspirativním prostředí kuchařského studia Michala Krulicha, se postupně zúčastnilo 60 žáků z prvních až třetích ročníků.
Pro naprostou většinu žáků navíc šlo o vůbec první příležitost se s výrobou této sladkosti setkat. “Pro účastnice byl kurz skvělou příležitostí propojit teorii s praxí. S takovými technikami a surovinami se během běžného výcviku často nesetkají.” vysvětluje pedagožka.
Příprava makronek je notoricky známá svou náročností, a to na čas, technologii i pečlivost. Žáci si prošli celým technologickým procesem. Nejprve se naučili to nejzásadnější – různé techniky tvorby, sušení a pečení makronkových skořápek všech možných barev.
Je libo čokoládu, nebo svěží citron? Kromě své barevnosti jsou makronky známé svými chuťovými variacemi, žáci si proto vyzkoušeli vytvořit všechny možné druhy náplní: čokoládové ganache s pistáciemi, sušenými malinami i dalšími lahůdkami, ale také lemon curd, lahodný citronový krém.
Moderní makronky jsou plněny čím dál odvážněji, žáci si vyzkoušeli je kompletovat pomocí takových surovin, jako je karamel, oříšky, ovoce, a dokonce jedlé zlato. A protože dokonalá prezentace je neopomenutelnou součástí cukrařiny, celý proces žáci završili tvorbou a prezentací elegantního sweet baru, za který by se nestyděli ani v Paříži.
Nové zkušenosti jsou žáci připraveni využít ve školních odborných předmětech, při závěrečných zkouškách, ale především v praxi, ať už to bude v práci, nebo ve vlastním sladkém byznyse. To nejdůležitější, co si odnesli, je ale inspirace a sebejistota, kterou člověk získá jen s vědomím, že zvládl novou schopnost.








