V posledním lednovém týdnu se v SPŠ a SOŠ Kladno konal profesionální barmanský kurz. Tentokrát se neuskutečnil v prostorách školy, ale v exkluzivním prostředí Tretter’s baru v pražském Obecním domě. Tuto příležitost využili žáci oboru kuchař-číšník, kteří měli zájem rozšířit své profesionální znalosti a dovednosti v oblasti mixologie.
Pod vedením renomovaného lektora Michaela Trettera prošli intenzivní praktickou i teoretickou barmanskou průpravou. Studenti se seznámili s historií a výrobou alkoholických i nealkoholických drinků, naučili se, jak míchat ty nejlepší koktejly a osvojili si správné používání barového inventáře. Součástí kurzu bylo i detailní představení surovin a produktů, se kterými se běžně setkají za barem.
Kurz byl zakončen teoretickou i praktickou zkouškou, kde museli studenti prokázat nejen znalosti, ale i schopnost připravit perfektní koktejl. Úspěšní absolventi kurzu získali certifikát, který jim umožňuje pracovat za barmanským pultem.
Na své si ale přišli i žáci, kteří se nepřipravují na kariérní dráhu v gastronomii. Žáci maturitních oborů měli příležitost se v listopadu zapojit do celostátního vysílání online vysílání Readycon 2024. „Tato akce podporuje kariérní rozvoj studentů a pomáhá jim připravit se na vstup do světa práce,“ vysvětluje ředitel Petr Paták. Žáci se tak dozvěděli spoustu nových informací, které jim usnadní cestu k vysněné kariéře.



