Cesta do hlubin pacientovy duše

Datum

Jak navázat kontakt s někým, kdo z různých příčin nemá možnost být naplno v přítomnosti? Jak si k němu najít cestu? V takových případech zdravotníkům pomáhá metoda bazální stimulace. A právě kurzu, který se podíval na tuto praktiku, se účastnili studenti z nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické. Série workshopů, která byla podpořená z našich studentských grantů, měla za cíl žákům představit různé techniky a procvičit s nimi praktický a odborný přístup.

Co je bazální stimulace? Jedná se o speciální terapeutickou metodu, která pomáhá lidem s těžkým postižením, seniorům, nebo pacientům v komatu znovu navázat kontakt se světem. Prostřednictvím jemných dotyků, pohybů a stimulací smyslů se pečující snaží aktivovat vnímání pacienta a podporovat jeho psychické i fyzické zdraví. Pracuje s tělem jako celkem – se smysly, rovnováhou a pohybem.

Tato metoda není jen o fyzickém doteku, ale i o hlubším vnímání toho, jakým způsobem pacient cítí své okolí a sebe samého. Díky ní jsou mladé zdravotnice nyní schopné poskytovat odbornou péči, která podporuje zdraví pacientů nejen na fyzické úrovni, ale také na psychické a emocionální.

Prosincový kurz byl velkým úspěchem. Lektoři z Institutu bazální stimulace žákyně provedli kurzem od teorie, přes praktické části až po závěrečný test. Studentky si nejenže osvojily nové dovednosti, ale také vzrostla jejich motivace k pokračování ve vzdělávání a zájem o budoucí kariéru zdravotní sestry. Kurz bazální stimulace tak přinesl žákyním nejen nové odborné dovednosti, ale také zvýšil jejich sebedůvěru a připravenost pro budoucí praxi ve zdravotnickém prostředí.

A jak to na prosincových lekcích vypadalo? Podívejte se do naší galerie!

Další články

Po stopách kamenných růží

Kam vedly kroky neratovických studentů na další ze série podzimních výprav? Žáci oboru Veřejnosprávní činnost tentokrát zamířili do proslulých Karlových Varů a sestoupili do podzemních prostor Vřídla. Co na ně

Podrobnosti »

Kytky od Jirky

Naše cesta po stopách loňských projektů nekončí! Jedním z těch nejbarevnějších, které jistě oživily studené a temnější prosincové dny, byl floristický kurz pro žáky oboru Zahradnické práce z příbramského Odborného

Podrobnosti »