Mládí versus ztracené vzpomínky

Datum

Práce praktické sestry vyžaduje nejen technické dovednosti, ale také schopnost empatie a porozumění. Tyto kvality jsou obzvlášť důležité při péči o pacienty s demencí, jejichž počet stále roste. Aby se studenti oboru Praktická sestra z berounské Střední zdravotnické školy lépe připravili na tuto náročnou výzvu, vrhli se do inovativního projektu s lektory organizace Dementia Hořovice, kombinujícího workshopy s unikátní zážitkovou hrou Demetrix.

Projekt, který probíhal od října do prosince 2023, byl rozvržen do šesti termínů, z nichž každý zahrnoval 12 žáků a jednu odbornou učitelku. Celkem se do projektu zapojilo 84 žáků z druhého až čtvrtého ročníku oboru Praktická sestra. Během workshopů měli studenti možnost nejen získat nové teoretické poznatky, ale také si prakticky vyzkoušet, jaké to je, být v kůži pacienta s demencí.

Samotná zážitková hra Demetrix, která je jádrem celého projektu, byla navržena tak, aby simulovala pocity dezorientace a bezmoci, se kterými se lidé s demencí denně potýkají. Hluboký zážitek měl u studentů vyvolat zvýšenou empatii a pochopení pro jejich budoucí pacienty.

Projekt měl však širší dopad než jen okamžité emocionální zážitky. Zpětná vazba od studentů ukázala, že workshopy a hra Demetrix zvýšily jejich motivaci ke studiu a posílily jejich rozhodnutí setrvat v oboru. Vzhledem k nedostatku praktických sester na pracovním trhu má tento projekt dlouhodobý potenciál přispět k vyšší kvalitě péče o pacienty s demencí a zároveň pomoci studentům úspěšně dokončit náročné studium. Věříme, že se to vyplní.

Sledujte naše další projekty, které pomáhají studentům na jejich cestě k úspěchu!

Další články

Po stopách kamenných růží

Kam vedly kroky neratovických studentů na další ze série podzimních výprav? Žáci oboru Veřejnosprávní činnost tentokrát zamířili do proslulých Karlových Varů a sestoupili do podzemních prostor Vřídla. Co na ně

Podrobnosti »

Kytky od Jirky

Naše cesta po stopách loňských projektů nekončí! Jedním z těch nejbarevnějších, které jistě oživily studené a temnější prosincové dny, byl floristický kurz pro žáky oboru Zahradnické práce z příbramského Odborného

Podrobnosti »