Podzim se blíží, i když aktuální teploty tomu spíš nenasvědčují. Žáci jen před pár dny nastoupili do škol, ale příprava říjnových a listopadových kurzů a exkurzí je již teď v plném proudu. Než započnou ty letošní, pojďte si s námi zavzpomínat na ty loňské.
Chcete-li se stát skutečnými mistry gastronomie, musíte začít od základů. Přesně to si vzala k srdci skupinka studentů z oboru Hotelnictví ze SOŠ a SOU Neratovice. Pětice pod odborným vedením vyučující Marie Bímové připravila projekt zaměřený na propagaci a zpracování tradičních českých gastronomických produktů. Jejich cílem bylo nejen získat hlubší vhled do moderních trendů, jako je fermentace a kvašení, ale také předat tyto znalosti svým spolužákům.
Projekt se skládal ze dvou klíčových částí: exkurze do pivovaru a sklárny Harrachov a praktického workshopu zaměřeného na fermentaci a kvašení zeleniny. Exkurze do Harrachova, která proběhla 16. října 2023, byla pro studenty skvělou příležitostí vidět, jak se tradiční české produkty, jako je pivo, vyrábějí přímo na místě. Studenti se dozvěděli o výrobním procesu krok za krokem, seznámili se s historií pivovaru a měli možnost pozorovat práci mistrů sklářů a brusičů.
Workshop zaměřený na fermentaci a kvašení, který se konal 14. listopadu 2023, pak studentům umožnil nahlédnout do tajů tohoto starobylého, ale stále aktuálního způsobu přípravy potravin. Během workshopu se studenti naučili tři základní metody kvašení a fermentace, dozvěděli se, jak se vyhnout nežádoucím plísním, jak kombinovat suroviny, a dokonce si každý z nich odnesl vlastnoručně vyrobený produkt.
Celý projekt byl hodnocen velmi pozitivně jak ze strany studentů, tak i učitelů. Studenti měli možnost se nejen zdokonalit v odborných znalostech, ale také si procvičili týmovou spolupráci, organizaci a komunikaci.
Budoucím gastronomickým expertům přejeme mnoho úspěchů a chutných fermentovaných pokrmů. Na další inspirativní projekty se můžete těšit již brzy v naší sekci Od studentů!