Letem světem – s veřejnou správou

Datum

Letní prázdniny jsou již za svou půlkou a naši studenti jsou – alespoň někteří – roztroušeni po celém světě. Jaká zajímavá a netradiční místa navštívili během volných dnů? Neratovičtí studenti oboru Veřejnosprávní činnost mají pár tipů v záloze již několik měsíců. Díky našim grantům se na podzim zúčastnili série tematických exkurzí do vybraných institucí s jedním cílem – pobrat co nejvíce informací pro své budoucí povolání.

Projekt měla na starost skupina 5 žáků, odborným garantem byla učitelka odborných předmětů PhDr. Drahoslava Dajčová. Žáci pro své vrstevníky oboru vzdělání Veřejnosprávní činnost zajišťovali pořádání akcí na podporu odborného vzdělávání. Šlo o realizaci bloku exkurzí do institucí, následně proběhne beseda s odborníkem z praxe a na závěr uspořádají odbornou soutěž,“ opisuje vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

První zastávka má zaměřením nejblíže k prázdninovým plánům našich studentů. Mnozí z nich v létě zavítají na pražské letiště, aby se vypravili za dobrodružstvím v dalekých zemích. Jak ale vypadá druhá stránka letiště, ta, která je skryta před zraky cestujících? Správa letecké dopravy, činnost celních úřadů či práce cizinecké policie – to vše je obsahem práce absolventů Veřejnosprávní činnosti, kteří své uplatnění naleznou ve sféře letecké dopravy.

V druhé polovině října vedly kroky neratovických studentů do karlovarských vřídel a původní stáčírny minerálních vod – muzea Mattoni v Kyselce. Projekt žáků 4. ročníku Veřejnosprávní činnosti přiblížil mladším kolegům téma ochrany vod, nakládání s minerálními prameny a režim v oblasti ochranných pásem vodního zdroje. Pokud naši studenti nestihli filmový festival začátkem prázdnin, jejich kroky mohou vést alespoň za sklenkou osvěžující minerálky.

Exkurze do Karlových Varů, do podzemí Vřídla, nejteplejšího pramene u nás, který vyvěrá uvnitř Vřídelní kolonády a dosahuje teploty 72 °C, byla rovněž přínosem, neboť došlo k rozšíření a doplnění učiva veřejné správy v oblasti správy vod, nakládání s minerálními prameny a ochranou území kolem
těchto přírodních léčivých zdrojů,
“ dodává vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

Závěrečná exkurze se nesla v poněkud smutnějším duchu, ale jistě zaujala ty zapálené pro místní historii. Koncem listopadu zamířila skupinka z Neratovic do pevnosti Terezín. Studenti 3. ročníku se tak na malou chvíli stali odborníky na válečné dny, okupační režim či židovské zvyky a tradice – a hlavně na jejich deportace do Osvětimi.

Pár výletů za poznáním mají neratovičtí studenti již za sebou. Další na ně čekaly v následujícím pololetí. Kam nakonec zamířili? Sledujte naši rubriku Od studentů a dozvíte se víc.


Další články

Po stopách kamenných růží

Kam vedly kroky neratovických studentů na další ze série podzimních výprav? Žáci oboru Veřejnosprávní činnost tentokrát zamířili do proslulých Karlových Varů a sestoupili do podzemních prostor Vřídla. Co na ně

Podrobnosti »

Kytky od Jirky

Naše cesta po stopách loňských projektů nekončí! Jedním z těch nejbarevnějších, které jistě oživily studené a temnější prosincové dny, byl floristický kurz pro žáky oboru Zahradnické práce z příbramského Odborného

Podrobnosti »