„My vidíme, my slyšíme!“

Datum

To jsou slova, které se staly heslem společného projektu naší SOŠ a SOU Neratovice a Střední průmyslové školy v Příbrami. Jejich žáci se již od dubna podíleli na organizaci putovní a soutěžní výstavy jedinečných autorských prací, doplněnou o myšlenky, básně a úvahy vybraných autorů.

Výstava odstartovala slavnostní vernisáží v prostorách lesíka u areálu školy, poté se přesunula do venkovní učebny. Motivy mraků, fotografie studentů, detaily počítačových součástek. To vše zdobilo připravené stojany i koruny stromů a nabádalo k procházce mezi uměleckými díly a zapsanými myšlenkami.

Že studenti připravovali výstavu a všechny její součásti s vášní i pokorou, je patrné i z jejich úvodního proslovu: „Věříme, že láska a vstřícnost jsou základními hodnotami, které nás spojují a odrážejí se v naší tvorbě. Jsme vděčni za možnost sdílet naše umění s Vámi a doufáme, že tato výstava přinese radost a inspiraci všem návštěvníkům.“

Ke konci května úspěšná výstava naposledy změnila své místo. A nepřesunula se na jen tak ledajaké místo! Obrazy zamířily do prostor březnické synagogy. Autorské týmy z Neratovic a Příbrami díky tomu měly možnost nejen vidět své díla v netradičním prostředí, ale také obdivovat architekturu a historii této budovy.

Na výstavu navazovala prohlídka březnické synagogy s průvodcem, slavnostní vyhlášení vítězných studentských děl a přednáška s diskuzí o Arnoštovi Lustigovi a jeho sestře Haně Hnátové Lustigové v podání nejmladší generace přeživších, PhDr. Hany Salajkové a jejího bratra Vladimíra Hnáta. Během celé aktivity byla slyšet hudba foukací harmoniky a kytary v podání pana Hnáty společně se studentem příbramské školy. Nechyběly ani básně pro ,,maminku“ Hanu Hnátovou Lustigovou v přednesu bratra Hany Salajkové,“ doplňuje Věra Pecková, vyučující ze SOŠ a SOU Neratovice.

Jaké dojmy zanechala návštěva synagogy a propojení původní výstavy s kulturně-historickou složkou?

Významní hosté vnesli do prostoru synagogy připomenutí tragických historických událostí druhé světové války, alarmující otázku antisemitismu v konotaci se současným stavem společnosti, krásu a bolest poezie pro přeživší, manifestaci různorodých talentů studentů a jejich chuť participovat na takovýchto projektech i vůli o tom diskutovat. Uvedený projekt vidíme jako velmi zdařilý a významný pro další osobní i akademický studentský progres a jako povzbuzení pro týmovou spolupráci, která má v edukaci své nezbytné místo,“ uzavírá Věra Pecková.

A jak probíhala výstava i návštěva březnické synagogy, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Další články

Po stopách kamenných růží

Kam vedly kroky neratovických studentů na další ze série podzimních výprav? Žáci oboru Veřejnosprávní činnost tentokrát zamířili do proslulých Karlových Varů a sestoupili do podzemních prostor Vřídla. Co na ně

Podrobnosti »

Kytky od Jirky

Naše cesta po stopách loňských projektů nekončí! Jedním z těch nejbarevnějších, které jistě oživily studené a temnější prosincové dny, byl floristický kurz pro žáky oboru Zahradnické práce z příbramského Odborného

Podrobnosti »