Tataráček z lososa, štrasburská kachna a lahodná šunková pěna

Datum

Venkovní teploty klesají k nule a nám se žádá spíš teplých jídel – takových, co prohřeji každou buňku v našem těle a hlavně pohladí ty chuťové. Žáci oboru Kuchař-číšník z Městce Králové však podzimní hody vzali z jiného úhlu. Skvělý doplňkem každého teplého chodu jsou i pokrmy studené kuchyně – z masa i ryb, ve formě pomazánek, aspiků i kanapek. Listopadový projekt podpořený z našich grantů měl za cíl ukázat žákům místní SOŠ a SOU způsoby přípravy těchto pokrmů a na hotové výrobky navnadit nové studenty během dne otevřených dveří. A my jsme tam nemohli chybět!

Studenou kuchyni lze připravit na více způsobů – tradiční i moderní. Neobvyklý pohled na tyto chuťovky mladým kuchařům ukázali lektoři z firmy Catering John, kteří je provedli teoretickou i praktickou výukou. Pod jejich vedením se žáci pustili do příprav masových rolád a paštik, tataráčků z lososa, sushi, čokoládového cremeux i štrasburské kachny.

Škola v Městci Králové je příznačná svou rodinnou atmosférou, která dýchá z každé strany. Naší výpravu přivítali mimořádně vřele a vstřícně. Jak na kurz vzpomíná naše Lenka Klopcová?

Kurz si všichni žáci užívali. S některými jsem mluvila, zvláště romská děvčata byla sdílná – už umím šunkovou pěnu. Všichni žáci v kurzu jej mají za odměnu. Lektor chválil šikovnost a zájem naučit se něco nového. Snažil se dát velký důraz na estetiku pokrmů, která je zvláště ve studené kuchyni velmi důležitá – tady se jí i očima.“

Krom lákavé slavnostní tabule na žáky čekala ještě jedna odměna – certifikát pracovníků studené kuchyně, který jim otevře více dveří na cestě gastronomickým světem.

Podívejte se do naší fotogalerie a jistě i vy dostanete chuť na lahodné paštiky a rolády, kterými se teď chlubí absolventi tohoto kurzu.

Další články