Soutěžní klání na SOŠ a SOU Neratovice hodnotilo, jak jsou na tom žáci se svými gastro dovednostmi. A žáci oboru Hotelnictví předvedli, co se naučili, a dokázali, že mají na to, aby se stali budoucími hvězdami gastronomie.
Gastronomické soutěže představují jedinečnou příležitost, jak sledovat aktuální trendy moderní
kuchyně a zároveň ověřit praktické dovednosti žáků. Jsou také skvělou příležitostí k propagaci
práce učitelů odborného výcviku, praktického vyučování a odborných předmětů. Díky těmto
soutěžím se prezentuje úroveň a odbornost školy a především talent a nadšení jejích studentů. Pro
ně znamená účast zpestření výuky odborných předmětů i praxe, motivuje k dalšímu rozvoji a
hlubšímu zájmu o gastronomii. Soutěžní klání má jasná pravidla, která zohledňují hygienické,
bezpečnostní i profesní normy, přesto však nabízí tvůrčí volnost a prostor pro originalitu.
Žáci oboru Hotelnictví soutěžili v několika disciplínách, které zahrnovaly:
- Kuchařské a číšnické dovednosti
- Přípravu různých druhů kávy a servírování s obsluhou
- Míchání nápojů – soutěžilo se ve třech kategoriích: americká limonáda, mojito a virgin colada
- Výrobu sushi
- Výrobu studené kuchyně
Soutěž měla i interaktivní prvek – ostatní žáci školy mohli hlasovat pro své
favority. Za účast v hlasování obdrželi malou odměnu: opečený buřt, limonádu a koláček.
Žáci úspěšně propojili teoretické znalosti s praktickými dovednostmi a předvedli,
co se během výuky naučili. Před svými spolužáky i porotou vystoupili s profesionálním přístupem a
velkým nasazením!
Za svou účast nakonec obdrželi odměny, které mohou dále využít při studiu. Především
však získali cenné zkušenosti, motivaci a možnost osobnostního růstu. Tyto aktivity tak slouží jako podpora
nadaných žáků, kterým se škola věnuje i nad rámec běžných školních povinností. Soutěže jsou nejen zpestřením, ale posilují samostatnost, prezentační dovednosti, a představují výbornou průpravu do reálného života.







