Co je nového na Kladně? Jedna z „našich“ škol se nejenže pyšní novým jménem (SPgŠ a SOŠ, Náměstí Edvarda Beneše), ale také nezahálí ani v oblasti projektových aktivit. Pojďme se ohlédnout za říjnovými dny a podívat se na to, čemu se věnovali kladenští žáci.
Propojení školního cateringu a autogramiád v pražském Paláci Knih Luxor je nám již dobře známo ze spolupráce s Mirkou van Gils Slavíkovou. Tentokrát na žáky čekal křest detektivky K smrti dobrý od autorek Terezy Olbrichtové a Barbory Salátové. Není náhodou, že se slavnostního uvedení knížky na trh účastnila i Mirka van Gils. Děj knihy (a taky záhadná vražda) se totiž odehrává v kavárně, vlastněné jednou z hrdinek. Kladenské chlebíčky a kanapky jen doplnily nadšení četby chtivých návštěvníků.
Na vlně chutného jídla a pití ještě zůstaneme. Týden aktivit spojených se Světovým dnem výživy se stal skvělou příležitostí pro workshop Přiveďte na trh svůj rostlinný nápoj. A to vše za podpory programu Zábavná výuka s FoodEducators, který škola využívá k podpoře vzdělávání o potravinách a výživě.
Do čeho přesně se kladenští žáci pustili?
„Program, na kterém se podílí Fakulta potravinářské a biochemické technologie a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, podporuje u žáků výživovou gramotnost a vědomosti o potravinovém systému, jeho udržitelnosti, zdraví a potenciální kariéře v zemědělství a potravinářství,“ přibližuje ředitel školy, Petr Paták.
„Hlavním cílem projektu bylo propojit znalosti z předmětů Potraviny a výživa, Ekonomika a ICT a podpořit praktické uplatnění těchto znalostí. Žáci si tak měli možnost vyzkoušet měkké dovednosti v oblasti komunikace a týmové spolupráce, seznámit se s fázemi vývoje potravinářského produktu, jeho složením a procvičit si prezentační dovednosti,“ doplňuje Petr Paták.
Zda jednou na trhu uvidíme vlastní nápoje od našich absolventů – to je ve hvězdách. Zatím si můžeme prohlédnout jejich návrhy v naší fotogalerii!