Pórkové chryzantémy, cibulové lekníny a rajčatové labutě

Datum

Servírování ovoce a zeleniny nemusí být nuda. Tímto heslem se řídí Luděk Procházka, mistr v carvingu – tedy v umění precizního vykrajování z čerstvých plodin. A že je to něco, co může zvládnou každý, se přesvědčili žáci kladenské střední odborné školy na listopadovém kurzu.

Vyřezat labutě z rajčat, lekníny z cibule a karafiáty z mrkví… Naskládat vrstvy pórku do lupenů chryzantém či ve slupce jablek najít motýly a sluníčka… Na to vše je potřebné správné vybavení, ostré nože, dobrý zrak a pevná a precizní ruka.

A že se žákům v kurzu dařilo, potvrzují nejen finální výsledky, ale i slova ředitele SOŠ a SOU Kladno, Náměstí Edvarda Beneše, Petra Patáka: „Získané dovednosti budou moci žáci využít ve své profesi, například při zdobení studených mís nebo při přípravě rautů. Kurz žáky natolik nadchl, že uvažují o pokračovacím carvingovém kurzu, kde by se mohli dále zdokonalovat v tomto moderním trendu současné gastronomie.

Další články

Rtěnky, stíny, líčidla

Studium kadeřnického oboru dnes už neznamená jen zvládnutí střihů, barvení či tvorby účesů. Moderní doba nabízí studentům mnohem širší spektrum dovedností, které mohou využít ve své praxi. Jedním z příkladů

Podrobnosti »

Po stopách kamenných růží

Kam vedly kroky neratovických studentů na další ze série podzimních výprav? Žáci oboru Veřejnosprávní činnost tentokrát zamířili do proslulých Karlových Varů a sestoupili do podzemních prostor Vřídla. Co na ně

Podrobnosti »