Buongiorno, Čáslav! Strávit den v obklopení pizzové vůně a poslouchat přitom energické italské fráze? To mnoha žákům okamžitě evokuje léto a dovolenou nebo cestovatelské plány do budoucna.
Díky projektovému dni Italský den otevřených dveří, podpořenému z našich studentských grantů, se do slunné země mohli studenti čáslavského SOU alespoň na chvíli přemístit.
Současní i budoucí žáci měli možnost se detailně seznámit s italskými surovinami a potravinami. Nejdříve díky lektorům, kteří dorazili s Itálii seznámit aktuální studenty, a následně právě díky poděbradským středoškolákům, nadšeným do šíření nových informací.
A jak na tento den vzpomínají studenti?
„V kuchyni jsme s panem Lukášem od firmy Lesa krájeli různé salámy, ke kterým nám vždy řekl nějaké informace. Nejoblíbenějším salámem byl (v českém výrazu) paprikáš a také hovězí sušené maso. Dále jsme se dozvěděli, že takzvaná „Pinsa“ je výraz pro těsto na pizzu. Toto těsto kyne až 72 hodin a jsou v něm až tři druhy různých těst. Pinsu jsme nadále dozdobili různými sýry, salámy a dali péct. Veškeré výrobky, které jsme v kuchyni zpracovali, si od nás přebírali číšníci a prezentovali je veřejnosti a také ostatním studentům z naší školy,“ vzpomíná třeťačka Žaneta.
Tento den ale nebyl jen o pizze a salámech. „Celkově jsme po zaškolení firmou Lesa prezentovali nejen různé druhy pizz, ale i několik druhů sýrů, například Pekorino, Grana Padano a Parmazán, olivy, sušená rajčata, těstoviny aj. Dalšími výrobky byly mozzarelly pod názvy Bufala, Butala a Burrata – pro nás byla chuťově nejzajímavější Bufala, která byla vyrobena z buvolího mléka, a chutnala luxusně. Co pro nás bylo naprostou slabostí a okamžitě nás to oslovilo, byla šumivá hroznová šťáva, jejíž chuť byla naprosto geniální,“ dodává Žaneta.
Netradiční italský den otevřených dveří rozhodně zanechal stopu. Dle záznamů vedení školy byla účast potenciálních studentů vůbec nejvyšší za posledních 20 let. A to už stojí za zmínku! S tím souhlasí i třeťačka Žaneta:
„Tenhle den bych shrnula jako jeden velký úspěch a byl pro nás velkým přínosem. Jsme moc vděční, že jsme u toho mohli být. Zjistili jsme spoustu informací, které se nám v našem vzdělání rozhodně neztratí a jednou se nám budou hodit.“