Kurz carvingu II.: filigránové dekorace na melounu i kytice z řepy

Datum

Žáci kladenské školy mají za sebou již druhý kurz carvingu z ovoce a zeleniny ve kterém se naučili, jak vyřezávat jedlá umělecká díla. Poslední workshop s Luďkem Procházkou je totiž tak nadchl, že chtěli absolvovat další. Jejich přání bylo vyslyšeno, a tak si svoje mrštné schopnosti s noži mohli jaksepatří prohloubit.

Carving, nebo také dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny patří k činnosti, která se řadí do takzvané kuchařské artistiky. První poznatky o vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny pocházejí ze 7. století našeho letopočtu. Dekorativní vyřezávání má svůj historický původ ve východoasijských zemích. Stalo se součástí slavnostního stolování v Koreji, Japonsku i Číně. Za lídra ve vyřezávání je v současné době považováno Thajsko.

K vyřezávání se používá především thajský nůž. Dále se využívají různá speciální očka a dlátka na tvarování. Žáci si s každým dalším řezem zdatně prohlubovali své dovednosti. Zatímco minule se vyřezávaly ornamenty do jablek, tentokrát se jemné dovednosti posunuly na novou úroveň – vyřezávání do měkkých melounů i vytváření květin a florálních motivů. Vznikly tak růže z řepy i kedlubny, gerbery se středem z mrkve, nebo log školy v melounu.

Studenti teď mohou trénovat doma a svoje pokročilé schopnosti využít v prax

Další články