Kdo by neslyšel o posledním cukrářském trendu, dubajské čokoládě? Influenceři dělají taste testy, podnikavci se ji snaží více či méně legálně dovážet, cukrářské firmy se pokoušejí vytvářet lepší či horší nápodoby pistáciové dobroty – a na Kladně se žáci na workshopu vedeném uznávanou cukrářkou Mirkovu van Gils Slavíkovou učí vytvářet svoji vlastní gurmánskou verzi.
Pro toho, kdo posledních pár měsíců trávil čas na opuštěném ostrově – dubajská čokoláda označuje čokoládovou tabulku, které je o něco silnější, než ta běžná. Je totiž řádně naplněná speciální náplní skládající se z pistáciové pasty, kanafehu a tahini. Tahini je sezamová pasta, která se dnes dá celkem snadno sehnat v supermarketu, zato kanafeh v Česku zase tak rozšířený není. Jde o tradiční arabský dezert, populární od Egypta po Palestinu, skládající se z tenkých nudlí namáčených ve sladkém sirupu, vrstvených s měkkým sýrem, nebo různými pastami.
Žáci se tedy učili, jak správně temperovat čokoládu, připravit lahodnou náplňovou směs a vše dokonale spojit do harmonického celku. A protože se jí i očima, důraz kladli i na dokonalou prezentaci. Pod rukama nadšených účastníků se tak suroviny proměnily v elegantní čokoládové tabulky se zeleným mramorováním.
Žáci se tak naučili spoustě nových věcí: experimentovat, být v kuchyni kreativní, trpěliví i precizní, nebo sledovat cukrářské trendy. A jak každý, kdo se někdy přiblížil k cukrařině ví, správné temperování čokolády rozhodně není snadný úkol!
Děkujeme Mirce van Gils Slavíkové za sdílení cenných zkušeností, inspiraci a skvělou atmosféru, která provázela celý workshop. Těšíme se na další sladká setkání.









