Tímto heslem se řídili žáci kladenské SOŠ a SOU na Náměstí Edvarda Beneše 2353 během svých zimních výprav za rozšířením obzorů. Účastníky zájezdu byli studenti druhého ročníku oboru Kuchař-číšník, které čekalo několik návštěv zaměřených na poznávání původu různých typů potravin, nápojů a služeb.
Kam zamířili? Jejich pouť je zavedla do pivovaru, hotelu, na biofarmu nebo také do výrobny likéru. Chronologicky první zastávkou byl karlovarský hotel Savoy Westend. Žáci absolvovali prohlídku hotelu, účastnili se servírování snídaně, zažili ruch v životě recepčního a navštívili vícero druhů pokojů a wellnessových místností.
Součástí této říjnové exkurze byla prohlídka výrobny známého nápoje. „S Karlovarskem je také neodmyslitelně spojen ikonický český bylinný likér. V Muzeu Becherovky se (žáci) dozvěděli, že je v nepřetržité výrobě již od roku 1807. Vyrábí se podle stále stejné a utajované receptury, která se předává z generace na generaci, a i dnes ji znají pouze dva lidé na světě. Žáci získali spoustu informací o historii likéru, nasáli vůni bylinek a pomocí virtuálních brýlí se ocitli i na otáčecí výrobní lince,“ říká vyučující z kladenské školy.
Druhá, prosincová exkurze žáky zavedla do hlavního města, konkrétně historické restaurace a pivovaru U Fleků. A co na ně čekalo? Varna z počátku minulého století, chladící štoky a kvasné kádě ve spilce, které byly zhotovené z dubového dřeva podle původních vzorů.
„Současná podoba pivovaru je výsledkem zdařilé rekonstrukce z roku 1986. Žáci byli podrobně seznámeni s výrobou piva, jeho skladováním, byli přítomni ve varně, kde se stáčelo právě uvařené pivo. Exkurze byla velmi zajímavá a její praktické zaměření bylo pro žáky úžasným přínosem v rámci jejich odborného vzdělání,“ doplňuje vyučující ze SOŠ a SOU na Náměstí Edvarda Beneše.
Série exkurzí vyvrcholila v lednu třetí a závěrečnou výpravou. Tentokrát na žáky čekala ekofarma Kozodej, nacházející se ve Staré Roli u Karlových Varů. Čerstvě upečený chleba, ještě čerstvější sýry a hlazení roztomilých hospodářských zvířat. To vše bylo lákadlem pro mladé kuchaře a číšníky z Kladna.
„Žákům se věnoval zkušený lektor, který je seznámil s principy ekologického zemědělství, hovořil o ochraně přírody. V závěrečné diskusi zodpověděl žákům jejich dotazy k provozu a fungování farmy, došlo i na srovnání, jak se žije hospodářským zvířatům ve velkochovech a na ekologických farmách. Žáci pochopili, že ekologické myšlení je pro budoucnost nás všech opravdu důležité,“ dodává jejich vyučující.
Naplnila exkurze očekávání studentů a vzbudila v nich větší zájem o původ některých druhů jídel a nápojů? Z jejich reakcí soudíme, že jo! Kam ještě povedou jejich kroky na cestě za znalostmi? Uvidíme v případném opakování tohoto projektu.