Kontrolu nad ohněm, kuchařský um i vkusnou prezentaci – to všechno hodnotila odborná porota i široká veřejnost v Neratovicích. V rámci dne otevřených dveří SOŠ a SOU Neratovice se proti sobě utkali žáci oborů kuchař-číšník a hotelnictví, aby změřili síly ve třech chutných soutěžích.
V první soutěži museli žáci nejen předvést, že se nebojí ohně a perfektně ovládají pánev, ale také s pomocí kontrolovaného plamene z rumu a vodky zvládnout připravit lahodné sladkosti s karamelizovanou polevou. Jejich zadáním totiž bylo flambování palačinek. Vítěze této soutěže vybírala odborná porota.
Druhá soutěž s názvem Studená kuchyně hravě hodnotila tvorbu dezertů, jednohubek a kanapek. Stejně jako u první soutěže měla hlavní slovo přísná odborná porota. Posuzována byla nejen chuťová kompozice studených dobrot, ale také jejich vizuální prezentace – tedy jak vkusně a lákavě byly naaranžovány.
Třetí soutěž už měla být pastvou pouze pro oči. Týmy totiž soutěžily o to, kdo vytvoří tu nejlepší tematickou slavnostní tabuli. Školní lavice se tak proměnily v elegantní slavnostní tabule. O výhru se ucházela například tabule vánoční, která byla lazená do červené a zlaté, halloweenská, na které nechyběly dýně, romantická svatební nebo čínská v modro-zlaté. O vítězi poslední soutěžní kategorie nerozhodovala odborná porota, ale samotní návštěvníci, kteří mohli hlasovat pro tu slavnostní tabuli, která nejvíce lahodila jejich oku.
Nejvíce hlasů nakonec získala tabule smuteční ve tmavých barvách s béžovými a zelenými prvky. Nechyběly na ní ani tematické dezerty – věnečky a rakvičky. „Gratulujeme úplně všem soutěžícím!“ vzkazuje jejich pedagožka, která ocenila kreativitu i nadšení žáků.


